- Det lönar sig att förvara honungen i rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Det är inte lämpligt att förvara honungen i kylskåpet eller i en fuktig källare, för honungen är hygroskopisk och tar åt sig lätt fukt och lukter.
- Rätt förvarad honung håller minst två år, ofta även längre. Ens egen doft- och smaksinne är en bra mätare på om honungen ännu går att använda.
- Kristalliserad honung får man lätt flytande genom att värma upp den i vattenbad, dock inte temperaturer över 40 grader.
- Honung kan man också frysa. Då fördröjs honungens kristallisering märkbart. Därför köper många nyslungad honung på hösten och fryser ner den. När honungen tinar upp är den åter oftast flytande.
- De enzymer som finns i honungen kan förstöras av värme. De hälsobefrämjande ämnena i honungen bibehålls bäst om man inte hettar upp honungen över 40 grader. Då man sätter honung tex i hett te hinner inte mer än en liten mängd enzymer förstöras.
- När man bakar motsvarar 1 dl strösocker 3/4 dl honung. Honung innehåller cirka 20% vatten, vilket gör att det lönar sig att minska lite på den övriga vätskan i receptet.