Citronpaj med honung

Citronpaj med honung

Ingredienser 

12 port

 

Deg: 

Smör 150 g

Vaniljstång ½

Vetemjöl 5 dl

Florsocker 2½ dl

Salt 1 krm

Citron rivet skal av ½

Äggulor 4 st

Vatten ½ msk

Ägg till pensling 1

Fyllning:

Citroner 5 st 

Vispgrädde 3 dl

Strösocker 2½ dl

Mörk honung 200 g

Ägg 9 st

Äggula 1 st

Vaniljstång ½

Servering:

Florsocker 2 msk 

Vispgrädde 3 dl

Blandade färska bär 150 g

 

Gör så här

Deg:

Skär smöret i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

Arbeta ihop mjöl, vaniljfrön, florsocker, smör, salt och citronskal i en matberedare tills det blir smuligt och smöret är finfördelat.

Tillsätt äggulor och vatten och kör ihop till en deg. Låt vila i kyl minst en tim. Sätt ugnen på 175°.

Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt degen hänga över kanten så den inte krymper. Nagga botten med en gaffel.

Lägg i ett smörpapper och fyll på med torkade gula ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut formen och lyft bort pappret med ärtorna, skär bort överflödig deg.

Pensla pajskalet med uppvispat ägg och grädda ytterligare 10-15 min, tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Sänkt ugnstemperaturen till 125°.

 

Fyllning:


Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint. Pressa saften ur citronerna och mät upp 2 dl. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud upp till 50° över ett vattenbad. Sila ner smeten i pajformen.

Grädda ca 40 min, eller tills fyllningen har en temperatur på 70°. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 30 min, ställ sedan i kyl.

 

Servering:


Pudra över florsocker och bränn ev med en gasolbrännare. Servera med lättvispad grädde och bär.

Tillbaka till blogg