Ingredienser
12 port
Deg:
Smör 150 g
Vaniljstång ½
Vetemjöl 5 dl
Florsocker 2½ dl
Salt 1 krm
Citron rivet skal av ½
Äggulor 4 st
Vatten ½ msk
Ägg till pensling 1
Fyllning:
Citroner 5 st
Vispgrädde 3 dl
Strösocker 2½ dl
Mörk honung 200 g
Ägg 9 st
Äggula 1 st
Vaniljstång ½
Servering:
Florsocker 2 msk
Vispgrädde 3 dl
Blandade färska bär 150 g
Gör så här
Deg:
Skär smöret i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Arbeta ihop mjöl, vaniljfrön, florsocker, smör, salt och citronskal i en matberedare tills det blir smuligt och smöret är finfördelat.
Tillsätt äggulor och vatten och kör ihop till en deg. Låt vila i kyl minst en tim. Sätt ugnen på 175°.
Kavla ut degen tunt och klä en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt degen hänga över kanten så den inte krymper. Nagga botten med en gaffel.
Lägg i ett smörpapper och fyll på med torkade gula ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut formen och lyft bort pappret med ärtorna, skär bort överflödig deg.
Pensla pajskalet med uppvispat ägg och grädda ytterligare 10-15 min, tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Sänkt ugnstemperaturen till 125°.
Fyllning:
Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint. Pressa saften ur citronerna och mät upp 2 dl. Blanda alla ingredienser i en bunke. Sjud upp till 50° över ett vattenbad. Sila ner smeten i pajformen.
Grädda ca 40 min, eller tills fyllningen har en temperatur på 70°. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 30 min, ställ sedan i kyl.
Servering:
Pudra över florsocker och bränn ev med en gasolbrännare. Servera med lättvispad grädde och bär.