Honung
Om honung
Man har alltid ansett att honung är en värdefull och viktig näringskälla. Därför har honung spelat en viktig roll i tidigare kulturers läkekonst, religiösa riter och ceremonier.
Honung, bivax och det flitiga biet har lämnat spår i nästan alla kulturer och religioner.
Dagligt intag av honung har man alltid ansett vara en garanti för god hälsa och hög ålder.
Pythagoras med lärljungar följde en diet vars viktigaste beståndsdel var en blandning av honung och mjölk, ambrosia.
Det första bisamhället hämtade biskop Mennander år 1760 från Estland till Finland. Bisamhället dog dock rätt fort. Fem år senare hämtade professor Pehr Kalm bisamhällen till Åbo Universitets trädgård och därifrån började biodlingen sedan breda ut sig.
Världens äldsta bikupor hittade – i Israel
Det står klart när arkeologer i norra Israel nu hittat rester av trettio nästan 3 000 år gamla bikupor. Enligt arkeologen Amihai Mazar vid Jerusalems universitet var biodlingen mycket välorganiserad och ett påtagligt bevis för att den honungsproduktion som man tidigare sett beskriven i texter verkligen existerade.
Honung användes förutom som föda även i religiösa och medicinska sammanhang under antiken men inga tidigare fynd är så gamla eller omfattande som dessa.
Källa:
Forskning och framsteg Henrik Höjer
HONUNGENS ANVÄNDNING OCH FÖRVARING
Kan man ha honung i kylskåp?
Hur skall honung förvaras? Honung förvaras bäst i mörker vid en jämn och låg temperatur. Skall den lagras upp till ett år så går det bra i kylskåp. Den honung som används varje dag kan gärna vara rumstempererad, vilket gör att smak och aromämnen kommer till sin fulla rätt.
-
Det lönar sig att förvara honungen i rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Det är inte lämpligt att förvara honungen i kylskåpet eller i en fuktig källare, för honungen är hygroskopisk och tar åt sig lätt fukt och lukter.
-
Rätt förvarad honung håller minst två år, ofta även längre. Ens egen doft- och smaksinne är en bra mätare på om honungen ännu går att använda.
-
Kristalliserad honung får man lätt flytande genom att värma upp den i vattenbad dock inte temperaturer över 40 grader.
-
Honung kan man också frysa. Då fördröjs honungens kristallisering märkbart. Därför köper många nyslungad honung på hösten och fryser ner den. När honungen tinar upp är den åter oftast flytande.
-
De enzymer som finns i honungen kan förstöras av värme. De hälsobefrämjande ämnena i honungen bibehålls bäst om man inte hettar upp honungen över 40 grader. Då man sätter honung tex i hett te hinner inte mer än en liten mängd enzymer förstöras.
-
När man bakar motsvarar 1 dl strösocker 3/4 dl honung. Honung innehåller cirka 20% vatten, vilket gör att det lönar sig att minska lite på den övriga vätskan i receptet.